یک فعال و سهامداربازار بورس ، 10 راهکار برای رونق بورس را به جای کمک از صندوق توسعه ملی پیشنهاد کردهاست.
به گزارش کاما نیوز، فضای ملتهب اقتصادی در چند هفته اخیر و کاهش پیاپی شاخص نرخ بورس، دولت را به فکر انجام فرایند احیا روی بازار بیمار سرمایه انداخته است. گفتهها حاکی از آن است که یکی از مراحل این احیا، تزریق پول از صندوق توسعه ملی به شریانهای قلبی بورس است . اما به نظر برخی کارشناسان شاید این روش تجدید حیات، آن دم مسیحایی نباشد که انتظارش را داریم.
بایزید مردوخی، اقتصاددان وعضو سابق هیئت امنای حساب ذخیره ارزی پیشتر از این روش به عنوان آخرین راهکار یاد کرده و گفته بود: به نظر میرسد اراده بر این قرار گرفته که به هر قیمت، بازار سرمایه به محلی برای جمعآوری نقدینگی در بازار تبدیل شود، اما اینکه از صندوق توسعه ملی برای فعالکردن بازار سرمایه بهره بگیریم، هیچ توجیهی در قانون مربوط به صندوق توسعه ملی ندارد.
کانالکشی بیتالمال به جیب نورچشمیها!
میثم هاشم خانی، یکی از فعالین و سهامداران حوزه بورس نیز تزریق پول از «صندوق توسعه ملی» به بورس را کانالکشی بیتالمال به جیب نورچشمیها دانسته و توضیح داد: قرار است پول هنگفتی از بیتالمال صرف خرید سهام «تعدادی از» شرکتها شود، این خرید تا سطح قیمتی مشخصی ادامه یابد و بعد متوقف شود. اما کدام شرکتها؟ تا کدام سطح قیمتی؟ فقط «نورچشمیها» مطلعند. پس این اقدام دولت انبوهی از رانت اطلاعاتی را نصیب نورچشمیهایی میکند که از دلار ۴۲۰۰ و قیر رایگان و نظایر آن به کرات به ثروتهای بادآورده رسیدهاند.
ده راهکار برای احیای بورس
هاشم خانی در گزارشی که در دنیای اقتصاد چاپ شده، گفت: دولت و شورایعالی بورس چطور میتوانند وضعیت بازار سهام را بهطور «پایدار»، بدون توزیع «رانت» و بدون لطمه به اقتصاد ملی بهبود دهند؟ ۱۰ راهکار ساده که نیاز به ذرهای بودجه هم ندارند، عبارتند از:
اول) کاهش سختگیریها در عرضه اولیه شرکتهای مدرنی که شهرت ملی دارند، از قبیل استارتآپها.
دوم) آسانسازی عرضه اوراق مشارکت شرکتی (Corporate Bond) توسط 50 شرکت بورسی بزرگتر.
سوم) آزادسازی قیمت محصولات فلزی و پتروشیمی که از یک طرف شریان رانت دلالان را قطع میکند و از طرف دیگر سود برخی شرکتهای بورسی بزرگ را بالا میبرد.
چهارم) اجازه به همه شرکتهای بورسی، برای فروش دلارهای صادراتیشان به قیمت آزاد.
پنجم) حذف هرگونه ممنوعیت صادراتی برای شرکتهای بورسی.
ششم) تعطیلی «لاتاری خودرویی» (فروش خودروی دولتی با قرعهکشی)، آزادسازی قیمت خودرو و بهطور همزمان کاهش تعرفه واردات خودرو که از یک طرف انبوهی از فساد و درآمد بادآورده ناشی از «لاتاری خودرویی» را از بین میبرد و از طرف دیگر، سود شرکتهای خودروساز و شرکتهای قطعهساز را بهتر میکند.
هفتم) حذف «حجم مبنا» برای کلیه شرکتهای بورسی که از یک طرف موجب میشود نقدشوندگی بازار بهتر شود و از طرف دیگر با کاهش حجم صفهای خرید و فروش، از انبوه رانتها و سوءاستفادههای رایج در «صف»های بورسی جلوگیری میشود.
هشتم) حذف کامل «دامنه نوسان» برای ۵۰ شرکت بزرگتر بازار بورس که علاوه بر بهبود نقدشوندگی بازار، از دستکاری بازار بهوسیله تزریق هیجان کاذب در قالب «صف»های خرید و فروش جلوگیری میکند.
نهم) قراردادهای «آپشن» (اختیار خرید و اختیار فروش) برای سهام ۱۰۰ شرکت بزرگتر بورس، بهبود نقدشوندگی این قراردادها و آموزش عمومی به سهامداران درباره منافع این قراردادها که میتوانند به مثابه بیمه سهام خریداریشده عمل کنند. از طرف دیگر، توسعه قراردادهای «آپشن» باعث میشود سهامداران بتوانند از سقوط بازار هم سود ببرند (به شرط تحلیل و پیشبینی درست).
دهم) آزادسازی و رقابتیسازی کارمزدهای کارگزاران بورس.
برای دسترسی سریعتر به اخبار مهم روز، عضو کانال تلگرام کاماپرس شوید. برای عضو شدن اینجا را کلیک کنید.
انتهای پیام