با شیوع گسترده کرونا در سطح دنیا، صنعت سفر و گردشگری با افت قابل توجهی روبهرو شد، بهطوری که بسیاری از مُدهای حملونقل از جمله حملونقل هوایی، ریلی و جادهای، تحتتاثیر این بیماری با افت ۹۹ درصدی تقاضا مواجه شدند.
به گزارش کاماپرس، شیوع کرونا در ایران اما مصادف شد با تعطیلات نوروزی و روزهایی که به رسم دیرین ایرانیان، سیل جمعیت برای گذراندن تعطیلات در شهرهای دیگر، روانه جادهها میشدند. اگرچه امسال نیز با وجود هشدارها و نکات ایمنی که در رسانهها منتشر شد، شاهد جمعیتی فراتر از انتظار در سطح جادهها بودیم اما بررسیهای تیم استارتآپی «نشان» که ارائهدهنده یکی از حرفهای ترین اپلیکیشنهای مسیریابی داخلی است، حکایت از کاهش 71 درصدی سفرهای نوروزی از تاریخ 23 اسفند تا 16 فروردین دارد.
مقایسه سفرهای بینشهری نوروز ۹۸ و ۹۹
از ابتدای اسفند ماه با شیوع کرونا در کشور، پیشبینی میشد که سطح سفرهای بینشهری کاهش عمیقی نسبت به سال گذشته داشته باشد اما راهی برای سنجش این کاهش وجود نداشت. در این نمودار، مقایسهی سفرهای بینشهری در نوروز ۹۸ با نوروز ۹۹ نمایش داده شده است.
این دادهها، گویاست که ۲۵ اسفند، روز اوج مسافرتها بوده است و نسبت به سال گذشته، سفرهای بینشهری تنها ۳۶ درصد کاهش یافتهاند. اما از طرفی میتوان دید که پس از ورود به سال ۹۹ و نزدیک شدن به نیمه دوم تعطیلات، سفرها کمتر و کمتر میشوند؛ به گونهای که در روز ۱۳ فروردین، حجم سفرهای بینشهری ۸۴ درصد کمتر از سال گذشته بوده است. شاید بتوان این مسئله را ناشی از تاثیر و هشدار رسانههای مختلف بر مردم جهت کاهش سفرها دانست.
موج دوم کاهش سفرها از هشتم فروردین آغاز میشود؛ جایی که برای اولین بار طرح فاصلهگذاری اجتماعی مطرح و محدودیتهای شدیدی برای ترددهای غیرضروری وضع شد. از سوی دیگر روز ۱۳ فروردین، کمسفرترین روز در جادههای کشور بوده است. دلیل این موضوع نیز ارتباط مستقیمی با تشدید محدودیتها و اعمال جریمه ۵۰۰ هزار تومانی داشت.
در مجموع، این آمار نشان میدهد که به شکل میانگین، سفرهای بین شهری ۷۱ درصد کمتر از سال گذشته بودهاند.
شلوغترین و خلوتترین جادههای کشور در نوروز ۹۹
نشان، میزان کاهش سفرهای بین شهری در بازه زمانی ۲۳ اسفند تا ۱۶ فروردین در ۹ محور اصلی کشور را برای یافتن این پاسخ بررسی کرده است.
این بررسی نشان میدهد که محور اصفهان-یزد با ۸۹ درصد کاهش ترافیک، کرج-چالوس با ۸۸ درصد کاهش ترافیک، اصفهان-شیراز با ۸۶ درصد کاهش، ۳ محوری بودهاند که بیشترین افت ترافیک را به نسبت تعطیلات سال گذشته تجربه کردهاند.
اما از طرف مقابل محور تهران-همدان فقط ۵۹ درصد کاهش ترافیک داشته است و شلوغترین جاده کشور در این دوران محسوب میشود. این احتمال مطرح است که انتشار آمارهای تفکیک شدهی استانی از سوی وزارت بهداشت، و وجود آمار کم از مبتلایان به کرونا در همدان، باعث شلوغی بیشتر در جادهی این استان و سوق یافتن مسافرتها به همدان شده باشد.
آیا فاصلهگذاری اجتماعی رعایت شد؟
نقشه و مسیریاب نشان در بخش دیگر گزارش خود، رعایت فاصلهگذاری اجتماعی را در ۸ شهر بزرگ ایران بررسی کرده است. این بررسی شامل گسترهی حضور مردم در محلهایی مانند بانک، ایستگاه اتوبوس، داروخانه، پمپبنزین، بیمارستان، مساجد، مراکز دولتی محلی، پارک و سوپرمارکتها میشود.
گزارش موجود، میزان مراجعه به این مراکز در بازه زمانی ۲۰ اسفندماه تا ۲۰ فروردین را روی نمودار پیاده کرده است و میزان کاهش آن نسبت به میانگین مراجعه بهمن ماه که مردم زندگی عادی خود را داشتهاند را محاسبه شده است.
بر اساس این اطلاعات، مراجعه به جایگاههای سوخت در سراسر ایران، کمترین کاهش را داشته است. در واقع تعداد مراجعه کاربران نشان به پمپ بنزینها تنها ۴۹ درصد کاهش داشته است. از سوی دیگر به علت شیوع کرونا، مساجد ۷۹ درصد کاهش مراجعه داشتهاند.
همچنین زمانی که صرفا به آمارهای مربوط به تهران توجه کنیم میبینیم که مساجد با ۷۸ درصد و ادارات و سازمانها با ۷۷ درصد کاهش مراجعه، خلوتترین نقاط شهر تهران بودهاند. اما از سوی مقابل مراکز خدمات درمانی تنها ۴۶ درصد کاهش مراجعه داشتهاند و شلوغترین نقاط پایتخت ایران بودهاند.
مرتبط با : نشان