«نسل زد» به دنبال شرایط کاری انعطافپذیر است تا بتواند اهداف شغلی و شخصی را همزمان دنبال کند؛ از این رو دورکاری یکی از ویژگیهای شغلی مورد علاقه کارکنان این نسل به حساب میآید.
به گزارش کاماپرس و به نقل از هفتهنامه تجارت فردا، نسل زد رویکردی متفاوت نسبت به کار دارد که از تمایل آنها به ایجاد تعادل بهتر میان کار و زندگی و علاقه به مشاغلی که با ارزشها و علایق شخصی آنها همخوان باشد؛ نشات میگیرد. با این حال این رویکرد همچنان در بازار کار سنتی پذیرفته شده نیست.
فشارهای روانی و استرس موجود در محیط کار یکی از دلایل علاقه نسل جوان به دورکاری است. یک نظرسنجی که در ایالات متحده انجام شده است، نشان میدهد ۳۵ درصد از کارکنان نسل زد شغل خود را باعث تخلیه ذهنی و عاطفی خود میدانند و ۲۴ درصد آنها از عدم برقراری ارتباط موثر با همکاران خود خبر دادهاند که باعث عدم رضایت شغلی میشود.
شرکتهای پیشرو در حوزه فناوری همانند گوگل و مایکروسافت این نیازها را درک کرده و موقعیتهای دورکاری را به کارکنان خود ارائه کردهاند تا از این طریق رضایت شغلی آنها را بالا برده و بتوانند نسل زد را جذب و حفظ کنند. دورکاری در حوزههای شغلی مانند طراحی گرافیک، نویسندگی، برنامهنویسی و مشاوره که نیاز به تمرکز بالا و فضای آرام دارند؛ بسیار مورد استقبال قرار گرفته است.
بیشتر بخوانید:
- مدیرعامل ایران تلنت : نسل Z به دنبال رابطه برد-برد است
- مشاغل مورد علاقه نسل زد کدام است؟
- آیا با حقوق ۱۴۰۴ می توان ماشین و خانه خرید؟
دورکاری در ایران و جهان با همهگیری کرونا
شیوع کرونا سرآغازی برای افزایش قابل دورکاری در ایران و جهان بود. پژوهشی که گروه جهانی «محل کار» انجام داده است؛ نشان میدهد که دورکاری باعث شده تا ۸۵ درصد صاحبان کسبوکارها افزایش کارایی فرآیندها را تجربه کنند. علاوه بر این پژوهش دانشگاه استنفورد حاکی از آن است که بهرهوری کارمندان دورکار به طور میانگین ۱۳ درصد افزایش داشته است. در نتایج بررسیهای سایت «ایندید» هم میتوان مشاهده کرد که ۷۵ درصد کارکنان دورکار توانستهاند تعادل بهتری بین زندگی شخصی و کاری ایجاد کنند.
در ایران نیز برخی شرکتهای فناوریمحور و استارتاپها به سمت دورکاری یا الگوهای ترکیبی حرکت کردهاند. با این حال چالشهایی مانند زیرساختهای ناکافی اینترنت، فرهنگ سازمانی سنتی و عدم آمادگی برخی کارفرمایان بر سر راه این مسیر وجود دارند.
انتهای پیام