بر اساس اطلاعات ارائه شده توسط برخی سایتهای شناخته شده فروش بلیت کنسرت، صنعت موسیقی ایران در ماه پایانی سال 98 متحمل خسارت 10 میلیارد تومانی شد.
به گزارش کاماپرس به نقل از تسنیم، اپیدمیِ «کرونا» آسیبهای جدی به اقتصاد کشورهای درگیر با این ویروس وارد کرده است. چین و ایران و اکنون هم اروپا به شدت تحت تاثیرِ شیوع این ویروس هستند. ضررهای «کرونا» دامنگیر اهالی هنر هم شده است و موسیقی آسیبهای جدی متحمل شده است.
تقویم ایران به گونهای است که اسفندماه برای اهالی موسیقی زمان ویژهای برای برگزار کنسرتهاست. معمولا جشنواره موسیقی فجر، هر سال اواخر بهمن برگزار میشود و بلافاصله پس از پایان این جشنواره روند برگزاری کنسرتها آغاز میشود. هنرمندانِ ژانرهای مختلف موسیقی تلاش میکنند تا حداقل یک اجرا در اسفند برای خودشان دست و پا کنند. چرا که با پایان اسفند، وارد تعطیلیهای نوروز میشویم و تا اواخر فروردین هم دیگر خبر خاصی نخواهد بود.
اما اسفندِ 1398 موسیقی تعطیل شد و علتش هم شیوع ویروس «کرونا» بود. حال پرسش اینجاست که این تعطیلی چه ضرری به پیکره موسیقی کشور تحمیل کرده است.
شاید بهترین مرجع برای اطلاع از آمارِ خسارتهای «کرونا» بر پیکره موسیقی کشور، تهیه کنندگان و البته سایتهای فروش بلیت باشند. این سایتها به طور دقیق در جریان آمار فروش کنسرتها هستند و به خوبی میدانند که برای اسفند سال چه تعداد بلیت به فروش رفته بود که در نهایت هم به خریداران عودت داده شدند.
در همین باره سراغ مسعود برزی مدیر بخش موسیقی سایت تیوال رفتیم تا از او جویای میزان خسارتها شویم. این سایت در گذشته بیشتر تمرکزش بر فروش بلیتهای تئاتر متمرکز بود. اما اکنون چند سالی است که بخش موسیقی آن هم فعال شده و اکنون یکی از مهمترین مراکز فروش بلیتِ کنسرتهای موسیقی است.
خسارت 30 میلیارد ریالیِ کرونا به موسیقی
مسعود برزی میگوید: شیوع «کرونا» موجب لغو رویدادهای هنری شد و ضربه شدیدی به اقتصاد هنر ایران وارد کرد. طبق ارزیابی که داشتیم؛ در بخش موسیقی و کنسرتهایی که فروش بلیتش روی سایت ما انجام میشد، تا کنون جامعه موسیقی ضرری 30 میلیارد ریالی را متحمل شده است. امیدواریم با همدلی و فرهنگ بالای اجتماعی در کنار هم از این بحران گذر کنیم.
برزی تاکید میکند: در طول دو هفتهی نخست اسفند 1398 و بیش از 13 هزاربلیت خریده شده از تیوال لغو شد و تا پایان سال این رقم به بیش از 20 هزار بلیت رسید.
این تهیه کننده موسیقی میگوید: تیوال همسو با یکی از مهمترین ارزشهای سازمانی خود در طی سالها فعالیت، که اطلاعرسانی و پاسخگویی جامع و اقدام سریع در پشتیبانی کاربرانشاست، بازگشت سریع هزینه خریداران را در اولویت قرار داد و تا پیش از شروع تعطیلیهای نوروز، تمام مبالغ مربوط به حدود 20 هزار بلیت کنسرت موسیقی به خریداران عودت داده شد.
برزی تاکید میکند: اکنون در شرایطی که تعطیلی اجباری رویدادهای هنری برای حفظ سلامتی مردم و هنرمندان انجام شده است باید همه ما برای شروع دوباره فعالیت هنر در ایران تلاش کنیم. شروعی که بدون رعایت نکات بهداشتی از جانب مردم و مدیریت و نظارت صحیح مسئولان میسر نخواهد بود. چرا که به گفته متخصصان حوزه سلامت و بهداشت اگر مردم نکات پیشگیری از شیوع کرونا را جدی نگیرند قطعاً سایه این ویروس تا مدتها بر سر ما خواهند ماند.
خسارت 90 میلیارد ریالی کرونا به موسیقی در سایت ایران کنسرت
چندی پیش محمدحسین توتونچیان مدیر سایت ایران کنسرت هم در گفت و گو با سایت موسیقی ما اشاره کرده بود که برای لغو کنسرتهایِ دو هفته اولِ اسفند، مبالغ بیش از 110 هزار بلیت را عودت دادهاند.
توتونچیان تاکید کرده بود که این عدد شامل بلیتهای دو سایت «ایران کنسرت» یعنی سایتِ مختص موسیقی و سایت «ایران نمایش» برای تئاترهای تهران و شهرستانها است.
توتونچیان همچنین گفته بود که مبالغ لغو بلیتهای دو سایت ایران کنسرت و ایران نمایش طی فقط دو هفته اول اسفند حدود 9 میلیارد تومان بوده است.
از آنجا که رقمِ اعلامیِ توتونچیان مربوط به دو هفته نخست اسفند ماه است، میتوان گفت که این رقم تا پایان اسفند افزایش هم داشته است و شاید حدود دوبرابر شده باشد. البته باید توجه کنیم که بخشی از رقمِ اعلامی از سوی توتونچیان مربوط به تئاتر است.
به هر روی آنچه مهم است خسارت وارده به موسیقی ایران است؛ با توجه به صحبتهای مسعود برزی و محمدحسین توتونچیان و با توجه به اینکه تعطیلیِ کنسرتهای موسیقی تا آخر اسفند هم ادامه داشت؛ شاید با یک تخمین ساده بتوان گفت که موسیقی ایران در همین اسفند سال 1398 دستِ کم خسارتی حدود 100 میلیارد تومان را متحمل شده است.
باید توجه داشت که هر ساله فروردین ماه هرگز زمان خوبی برای برگزاری کنسرتهای موسیقی نبوده است. اردیبهشت امسال هم مصادف با ماه مبارک رمضان است. خردادماه هم مصادف با امتحانات دانش آموزان و دانشجویان است و روزهای زیادی از این ماه هم با مناسبتهای مذهبی همراه است. یه این ترتیب شاید در سه ماه آینده هم موسیقی ایران با این بُحران مواجه باشد.
البته بسیاری از پیش بینیها بر این نکته تاکید دارند که شیوع ویروس «کرونا» در ایران تا پایان خرداد ادامه خواهد داشت و به احتمال
حال باید منتظر ماند و دید که مسئولان وزارت ارشاد برای این بُحران چه چارهای اندیشیدهاند و یا میاندیشند.
مرتبط با : سایت تیوال