مشاغل حوزههای ارز دیجیتال، تجارت الکترونیک، هوش مصنوعی و تولید محتوا در شبکههای اجتماعی مورعلاقه «نسل زد» کشورهای غربی است.
به گزارش کاماپرس و به نقل از هفتهنامه تجارت فردا، در حالی که جوانان «نسل زد» آمریکا، اروپا و برخی کشورهای آسیایی در حوزههایی مثل هوش مصنوعی، تجارت الکترونیک، تولید محتوا و شبکههای اجتماعی خوش میدرخشند، در ایران همچنان نبود فرصت شغلی رسمی بسیاری از جوانان را به سمت بازارهای غیررسمی یا حتی قاچاق سوق داده است.
در کشورهای غربی، آموزش مهارتمحور از دوران دبیرستان آغاز میشود و مسیر ورود به بازار کار دیجیتال با حمایت دولت و نهادهای آموزشی هموار است. برای مثال، آلمان با سیستم آموزشی دوگانهاش جوانان را همزمان با تحصیل وارد محیطهای کاری میکند و کرهجنوبی با سرمایهگذاری در فناوری نرخ بیکاری را بهشکل چشمگیری کاهش داده است.
با این همه در ایران همچنان تحول مهمی برای آموزش فناوریهای نوین به وجود نیامده است. پروژههای بزرگ فناوری یکییکی ناتمام ماندهاند و جوانانی که روزی در مسابقات روباتیک و هوش مصنوعی درخشیدهاند، حالا یا در حال مهاجرت هستند یا بیکار نشستهاند. سیاستگذاریهای ناکارآمد و فقدان نهادهای پشتیبان، استعدادهای خلاق را به فراموشی سپرده است. در ایران بقا اولویت اول شرکتها محسوب میشود و فرصتی برای سرمایهگذاری روی نسل جوان وجود ندارد.
بیشتر بخوانید:
- مدیرعامل ایران تلنت : نسل Z به دنبال رابطه برد-برد است
- کسب و کارهای ایرانی در دریای مواج چطور پارو بزنند؟
- از رفع فیلتر واتساپ خوشحال باشیم یا ناراحت؟
سرمایهگذاریهایی که باید آیندهساز باشند یا به سرانجام نرسیدهاند یا سهم بودجهای آنها کاهش یافته است. بهعنوان نمونه، کاهش سهم بودجه معاونت علمی ریاستجمهوری در سال ۱۴۰۴ نشاندهنده عقبنشینی در حمایت از اقتصاد دانشبنیان است. علاوه بر آن ناپایداری سرمایهگذاری، بروکراسی ناکارآمد و نبود زیرساختهای حمایتی باعث شده تا نوآوری ارزش کافی پیدا نکند.
به این ترتیب تغییر رویکرد در سیاستگذاری و آموزش جوانان بسیار ضروری است تا اقتصادی درآمدزا با مبنای تحصیلات خلاق به وجود آید. در شرایط کنونی مشاغل غیررسمی که درآمد بالایی هم دارند، باعث کاهش جذابیت مسیرهای علمی شده است.
انتهای پیام