مسکن مهر ترکیه ؛ هر آنچه باید بدانید

x تبلیغات
روژاشاپ

الگوی تامین مسکن برای اقشار کم درآمد و فقیر ترکیه توجه جهانیان را به خود جلب کرده است. این الگو توسط «توکی» اجرا می‌شود که باعث شده تاکنون خانوارهای کم درآمد و فقیر زیادی مسکن دار شوند.

به گزارش کاماپرس، پروژه‌های ساخت مسکن و تامین خانه اقشار فقیر و کم درآمد در همه کشورها متداول است. این پروژه‌ها از سال 1948 و بعد از تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر شروع شدند. اما پروژه‌های مسکن ملی در خیلی از کشورها موفق نبودند و بعضی ناکامی زیادی را برای دولت‌های خود به بار آوردند. در این میان پروژه‌های تامین مسکن برای اقشار ضعیف ترکیه زبانزد کل دنیا است. توکی مغز متفکر این پروژه‌ها است و در واقع صفر تا 100 ساخت مسکن ملی و تامین خانه برای اقشار ضعیف و کم درآمد ترکیه را برعهده دارد. به نظر اعتماد دولت به توکی، ابداعات این مجموعه برای ساخت مسکن‌های ملی، مقید بودن آن برای تحویل خانه‌های باکیفیت مناسب در موعد مشخص و تغییر درست چهره شهرسازی باعث شده است تا توکی به یک الگوی جهانی تبدیل شود.

اخبار مرتبط را بخوانید:

توکی چگونه شکل گرفت؟

ترکیه سال 1984 یک قانون به شماره 2 هزار و 985 را تصویب کرد که براساس آن باید مسکن مناسب برای همه شهروندان به وجود می‌آمد و یک سیستم منسجم برای تامین مالی و اجرای پروژه‌های مسکن با حمایت‌های لازم در سطح ملی ایجاد می‌شد. در این قانون وظایف مربوط به اداره توسعه مسکن ترکیه هم تعریف شد. همان اداره که توکی نامیده می‌شود و یکی از نهادهای رسمی ترکیه درخصوص مسائل مسکن و اسکان است. این مجموعه با هدف تامین مسکن اقشار کم درآمد و متوسط جامعه شکل گرفت و با حمایت دولت و دسترسی درست به منابع مالی توانست به رشد چشمگیری برسد.

قسمت‌هایی از موفقیت توکی

قسمت اول کارنامه درخشان توکی مربوط به سال‌های 1984 تا 2002 میلادی بود. این نهاد در بازه زمانی گفته شده 43 هزار واحد مسکونی در «اراضی متعلق به دولت» ساخت و برای 940 هزار واحد دیگر هم حمایت‌های اعتباری دست و پا کرد.

x تبلیغات
دریان سفر امید

در گام بعدی، توکی درگیر برنامه اضطراری ترکیه برای تامین مسکن و توسعه پایدار شهری شد. طبق این برنامه توکی ملزم به ساخت 250 هزار واحد مسکونی یا نوسازی واحدهای قدیمی شد تا هم به رفع مشکل مسکن و هم بهبود کیفیت زندگی شهری کمک کند. مهلت توکی برای چنین حرکتی تا سال 2011 تعیین شد. توکی در زمان تعیین شده تمام واحدهای مسکونی را تحویل داد. البته این سازمان برای تحویل این تعداد مسکن حمایت کامل دولت و دارایی‌های غیربانکی بانک مسکن ترکیه را در اختیار داشت. کم کم دولت منابع زمین و اختیارات بیشتری به توکی داد تا این مجموعه با دستی باز برای توسعه مسکن اقدام کند.

مصونیت‌ها و خلاقیت مالی توکی

توکی از سال 2003 تا به حال یکی از بازیگران اصلی حوزه شهرسازی برنامه ریزی شده ترکیه بوده است. این مجموعه به دستور دولت از ویژگی‌هایی مثل نبود سهام، مصونیت از ورشکستگی و توقیف دارایی‌ها برخوردار است.

حمایت همه جانبه دولت و دست باز توکی باعث افزایش خلاقیت این مجموعه هم شده است! به گزارش دنیای اقتصاد، این سازمان به کار برنده مدل‌ مالی نوآورانه‌ای است که «مشارکت در درآمد» نامیده می‌شود. براساس این مدل، توکی با همکاری بخش خصوصی در زمین‌های خود مسکن می‌سازد و سپس درآمد حاصل از آن را بین خود و بخش خصوصی تقسیم می‌کند. این کار باعث می‌شود تا توکی به تدریج وابستگی خود را به منابع مالی دولتی کم کند و در بلندمدت امکان مدیریت بهتر پروژه‌ها را داشته باشد.

هدف دولت از این ایجاد سازمان توکی

دولت با دادن اختیار کافی به توکی و واگذاری نهادهایی مثل بانک و دبیرخانه مسکن، اداره ملی زمین، وزارت کارهای عمومی و اسکان و واحد اجرای پروژه‌های نخست وزیری به آن، سعی در کاهش بروکراسی اداری و افزایش کارآیی این مجموعه برای اجرای پروژه‌های مسکن داشته است. این مجموعه به عنوان زیرمجموعه وزارت محیط زیست و شهرسازی ترکیه به فعالیت خود ادامه می‌دهد و بالغ بر 1 میلیون واحد مسکونی را در 81 استان تحویل داده است. 86 درصد از پروژه‌های این مجموعه برای حمایت از اقشار کم درآمد و متوسط جامعه بوده است و تنها 18 درصد آن به منظور توسعه منابع مالی مورد بهره برداری قرار می‌گیرد.

تعیین قیمت پروژه‌های توکی

مدل پیش پرداخت و قسط بندی پروژه‌های توکی با توجه به نوع پروژه و شرایط متقاضی فرق می‌کند. گاهی این مجموعه در ابتدای ساخت و ساز مبلغی را از متقاضیان دریافت می‌کند، بعضی اوقات هم در مراحل بعدی مبلغی را می‌گیرد. معمولا توکی در پروژه تامین مسکن اقشار فقیر، پیش پرداختی را دریافت نمی‌کند.

هزینه‌های ساخت مسکن توسط توکی

تعیین قیمت واحدهای مسکونی ساخت توکی با در نظر گرفتن هزینه‌های ساخت، امکانات رفاهی، زیرساخت‌ها، خدمات مشاوره و هزینه زمین تعیین می‌شود. هزینه ساخت شامل ساختمان، تاسیسات مکانیکی و برقی، زیرساخت‌ها، محوطه سازی و آماده کردن زمین است. توکی معمولا از شهروندان فقیر ترک هزینه زمین را دریافت نمی‌کند، اما بقیه هزینه‌ها باید در قالب پیش پرداخت و اقساط به این مجموعه پرداخت شود.

چگونگی پرداخت اقساط

پرداخت اقساط پروژه‌های توکی هم براساس شاخص دستمزد بخش دولتی یا شاخص‌های تورم تعیین می‌شود. معمولا مدت زمان بازپرداخت‌ها بین 10 تا 20 سال است. توکی تا پایان تسویه اقساط اسناد را نزد خود نگهداری می‌کند. در واقع شرط اصلی پرداخت اقساط، عدم صدور سند مالکیت تا زمان تسویه کامل بدهی است. این رویکرد باعث شده تا عدم پرداخت اقساط در پروژه‌های توکی کمترین میزان باشد و فسخ قرارداد و باز پس گیری واحدهای مسکونی خیلی کم شود.

تمرکز توکی

توکی بیشتر پروژه‌های خود را در کلانشهرهای استانبول، آنکار، ازمیر، بورسا، آنتالیا، قونیه، دنیزلی و ماردین اجرا می‌کند. طبق گزارش دنیای اقتصاد، این مجموعه در سراسر کشور، به خصوص استانبول، آنکارا و ازمیر، 179 هزار واحد مسکونی را نوسازی کرده است. این مجموعه یکی از پیشگامان ساخت مسکن در زمان بحرانی و وقوع حوادث طبیعی محسوب می‌شود. توکی در زلزله ارزنجان و آناتولی اقدامات بسیار مثبتی برای بازسازی مسکن‌های آسیب دیده انجام داد. تا به حال این مجموعه 18 هزار خانه آسیب دیده را بازسازی کرده است.

همکاری توکی با جهان!

توکی در مجموع یک سازمان مثبت در ترکیه است که اقدامات آن در عرصه جهانی زبانزد شده است. این سازمان اثرگذار به دلیل ارائه خدمات مثبت و درست در ترکیه مورد توجه کشورهای مختلف قرار دارد. تا جایی که خیلی از کشورها آن را الگو قرار داده‌اند و حتی قرارداد همکاری با این مجموعه امضا کرده‌اند.

انتهای پیام

x تبلیغات
تورهای مسافرتی لحظه آخر
بازارگاه
پیام رسان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

x تبلیغات
سلام پرواز ایرانیان