مشکلات تامین ارز دامنگیر حوزه دارو نیز شده و داروهای ضروری کمیابتر و البته گرانتر از قبل شدهاند.
برای دسترسی سریعتر به اخبار داغ بازار، اینستاگرام کاماپرس را دنبال کنید. از اینجا وارد شوید.
به گزارش کاماپرس، به نقل از خبرآنلاین، در حالی که داروهای وارداتی نسبت به قبل گرانتر شدهاند، تولیدکنندگان دارو در داخل نیز با مشکلاتی مواجه هستند؛ زیرا مواد داروها از چین و هندوستان وارد میشود و در حال حاضر با کاهش منابع ارزی روبهرو شدهاند.
کمبود ارز و مشکلات تامین دارو
به گفته محمد عبدزاده، رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، طی 6 ماهه اول امسال برای دارو و تجهیزات آن 2 میلیارد دلار بودجه تصویب شده و بانک مرکزی این مبلغ را تخصیص داد؛ اما طی یک ماه گذشته سقف این بودجه پر شده است. البته برخی داروها نیز به صورت قاچاق با ارز دولتی خریداری میشود ولی از ناصر خسرو و حتی کشورهای همسایه سر در میآورند.
تامین ارز نقش مستقیمی در تامین دارو دارد و این روزها که قیمت ارز افزایشی شده، مشکلات تحریم، صادرات و محدودیت ارزآوری از طریق نفت، چالش بزرگتری برای تامینکنندگان دارو ایجاد کرده است.
نکته آن است که تفاوت قیمت داروخانه با بازار برخی داروهای تنفسی، قلبی و عروقی، هورمونی، خونی، معده، دیابت، تب مالت و اعصاب و روان بین 2 تا 10 برابر است.
به گفته عبدزاده، با توجه به پر شدن سقف ارز ترجیحی دارو، بانک مرکزی اعلام کرده که باید مصوبه جدیدی از سوی مجلس و دولت به بانک مرکزی اعلام شود تا ارز به حوزه دارو تخصیص داده شود.
دارو؛ قربانی حذف دلار 4200 تومانی
رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، همچنین درباره آزادسازی ارز برخی داروها از سمت سازمان غذا و دارو گفت: سازمان غذا و دارو ارزی ندارد؛ اگر به دارویی به صورت اورژانسی نیاز شود، چه باید کرد؟
اگر قرار است ارز ترجیحی اختصاص داده شود، باید به بانک مرکزی اعلام کنند. اگر هم ارز ترجیحی نیست، حداقل ارز نیمایی اختصاص داده شود تا مردم مشکلی در تامین دارو پیدا نکنند.
به گفته این مسئول بانک مرکزی روپیه نیز نمیتواند تامین کند و داروهایی که با روپیه تامین میشود نیز، دچار کمبود شدهاند.
پیش از این بهرام دارایی، رئیس سازمان غذا و دارو اظهار کرده بود که برای دارو و تجهیزات پزشکی ارز تخصیص داده میشود و با کمبود دارو مواجه نخواهیم شد. وی همچنین به مقابله با قاچاق و خروج دارو از شبکه و تامین دارو برای بیماران با نیاز واقعی نیز تاکید کرده بود.
بر اساس گزارشها 280 شرکت ارز دولتی میگیرند؛ آمارها حاکی از آن است از ابتدای سال 1400 تا تیرماه، 3.9 هزار تن دارو تجهیزات و ملزومات پزشکی به ارزش 528.3 میلیون دلار وارد کشور شده که مورد مشابه آن سال گذشته 4.5 هزار تن دارو به ارزش بالغ بر 443.4 میلیون دلار بوده است.
در حال حاضر یکی از قربانیان حذف دلار 4200 تومانی حوزه دارو است و قیمت دارو به گفته کارشناسان 4 برابر خواهد شد.
تامین دارو در گرو تصمیمات دولت و مجلس
به گفته قوامی، معاون پارلمانی وزیر اقتصاد مبلغ 8 میلیارد دلار برای دارو و نهادههای دامی در نظر گرفته شده بود که در شش ماهه اول استفاده شده و تا پایان سال نیازمند 17 میلیارد دلار دیگر هستیم. کل درآمد فروش نفت در 6 ماه اول امسال 20 میلیارد دلار بوده که اگر تمام این درآمد هم به ارز 4200 تومانی اختصاص داده شود، باز هم بودجهای باقی نخواهد ماند.
اکنون تمامی داروسازها، واردکنندگان دارو، داروخانهها و مصرفکنندگان دارو منتظر تصمیمات دولت و مجلس هستند تا مشکل کمبود ارز حل شود.