یک گزارش آماری، رشد قیمت نهادههای تولید و قیمت مصوب خودرو در 7 سال گذشته را مقایسه کرده که نتیجه آن از فروش خودرو به نصف قیمت در دو شرکت خودروساز بزرگ کشور حکایت دارد.
به گزارش کاماپرس، بررسی مقایسه قیمت مصوب فروش با بهای تمامشده در دو مقطع زمانی، نشان دهنده فروش خودرو با تخفیف ۵۰ درصدی از سوی خودروساز است. در این گزارش درصد رشد نرخ نهادههای تولید در یک خودرو حدودا 1200 درصد محاسبه شده، در حالیکه قیمت مصوب فروش خودرو تنها 600 درصد رشد داشته است. این مساله در کنار کسری نقدینگی و همچنین افزایش بدهی خودروسازان به قطعه سازان و بانکها، زیان انباشتهای به میزان 250 همتی را کلید زده است.
بررسیها نشان میدهد، نرخ نهادههای تولید در یک خودرو از سال 96 تا 1402 حدودا به میزان 1200 درصد رشد کرده؛ به عنوان مثال در این مقطع قیمت ورق سرد 1385درصد رشد پیدا کرده، حال آنکه قیمت آلومینوم 1583درصد رشد قیمت داشته است. همچنین قیمت مس 1641درصد رشد قیمت داشته، اما در این مدت نرخ دلار 1424 درصد رشد را به خود دیده و دستمزد مصوب وزارت کار نیز در همین مقطع زمانی 771درصد روند صعودی داشته است. با این حال جالب است که بدانید قیمت مصوب فروش خودرو در نمونههای بررسی شده، 600درصد بوده است. به عبارت دیگر خودرو با تخفیف 50 درصدی از سوی خودروساز به بازار عرضه شده است.
در همین راستا، قیمت مصوب فروش یا همان قیمتگذاری دستوری از سوی مراجع قیمتگذار، با بهای تمام شده چند خودروی نمونه، از ابتدای سال جاری مورد بررسی قرار گرفته که نتایج آن نشان میدهد، 75 درصد نرخ فروش خودروهایی که به عنوان نمونه بررسی شده، به صورت غیردستوری تعیین میشود.
به نقل از دنیای اقتصاد، این نتایج در حالیست که مرجع قیمت گذار یعنی سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان، با نادیده گرفتن این امر قیمت خودرو را به صورت دستوری ابلاغ میکند. هم اکنون، قیمت ورق آلومنیوم، مس، سرب و اقلام پلیمری (مواد اولیه ) در بورس کالا تعیین میشود و این مساله به معنای آن است که قیمتگذاری دستوری جایی در تعیین قیمت مواد اولیه خودرو ندارد، اما قیمت خودرو به صورت دستوری تعیین میشود.
تما اینها در حالیست که خودروسازان از 14 ماه پیش تا امروز اصلاح قیمت رسمی نداشتهاند، آن هم درحالی که تورم تولید اوج گرفته؛ در واقع فریز قیمت کارخانهای خودروها در شرایطی که تورم تولید رشد کرده، باعث بیشتر شدن فاصله قیمت فروش با هزینه واقعی تولید شده و این مساله رشد زیاندهی خودروسازان را به دنبال داشته است.
بیشتر بخوانید:
- 5 خودرو اتوماتیک چینی زیر یک میلیارد تومان / تیرماه 1403
- قیمت خودرو های آفرود پرطرفدار و موجود در ایران
فریز قیمت خودرو تا کی ادامه دارد؟
هم اکنون دولت سیزدهم به پایان کار خود رسیده و با توجه به پروسه طولانی مستقر شدن دولت چهاردهم و معرفی وزیر صمت، احتمال افزایش قیمت کارخانهای خودرو به این زودیها، تقریبا محال است. همچنین ممکن است وزیر صمت دولت چهاردهم حداقل در اوایل کار قیمت کارخانهای خودروها را تغییر ندهد و آن را به آینده موکول کند. بنابراین احتمال ادامه فریز قیمت تا اواسط یا اواخر تابستان و حتی بیشتر وجود دارد.