سازههای پیش ساخته در واقع ساختمانهایی هستند که به جای ساخته شدن در محل، ابتدا در محیط کارخانه و به صورت جداگانه سرهم و کامل میشوند و سپس به محل پروژه منتقل میگردند. سازههای پیش ساخته یکی از جدیدترین نمودهای ساختمانسازی مدرن محسوب میشوند که توانستهاند تا حد زیادی ایرادات و اشکالات سازههای سنتی را برطرف نموده و مزایای زیادی را در اختیار کاربران قرار دهند.
ولی این سازههای مدرن تا چه اندازه قابل اعتماد هستند؟ آیا واقعاً ارزش خریدن آنها بیشتر از ساختمانی است که متدهای جوابپس داده سنتی سرپا میشود؟ مزیتهایی که برای این سازههای جدید نام برده میشود تا چه اندازه واقعی هستند؟ با ما همراه باشید تا پاسخ سوالات خود را بگیرید.
کاربرد سازههای پیش ساخته
شما میتوانید با هر نوع کاربری از سازهای پیش ساخته استفاده کنید. این سازهها میتوانند برای ساخت انواع ساختمانهای مسکونی، اداری، مغازه، دفتر کار، نمایشگاه و غیره به کار روند. این سازهها را میتوان در ابعاد و طرحهای گوناگون، از بسیار بزرگ گرفته تا فضاهای بسیار کوچک طراحی و تولید نمود.
از سازههای پیش ساخته حتی میتوان برای تولید بخشهایی از یک ساختمان مانند سرویسهای بهداشتی یا اتاق کار و کارگاه جداگانه نیز بهره برد. اتفاقاً بسیاری از کارخانهها برای ساختن اتاقک استراحت، کارگاههای کوچک، آزمایشگاه و دفاتر اداری به جای ساخت و ساز، سازه آماده خریداری میکنند و به محیط کارخانه منتقل مینمایند.
مزایای سازههای پیش ساخته نسبت به سازههای سنتی
استفاده از سازههای پیش ساخته نسبت به ساختمانهای سنتی مزیتهای بسیار زیادی دارد که عبارتند از:
- سرعت ساخت سازههای آماده بسیار بیشتر از سازههای سنتی است زیرا در کارخانه، روی خط تولید و با مصالح سبکتر ساخته میشوند و همه مراحل تولید آنان همزمان جلو میرود. اصولاً حداکثر زمانی که برای آماده سازی یک سازه پیش ساخته صرف میشود حدود 2 ماه است، این در حالی است که تنها فوندانسیون ریزی ساختمانهای سنتی، 2 ماه زمان میبرد!
- در روند ساخت سازههای سنتی عوامل محیطی همچون بارش برف و باران اثرگذار خواهند بود و روند تولید را مختل میکنند اما در ساخت سازههای آماده، هیچ عامل بیرونی موجب ایجاد مزاحمت نیست و روند را دچار اختلال نمیکند.
- خیلیها تصور میکنند که ساختمانهای سنتی طول عمر بالاتری نسبت به سازههای پیش ساخته دارند در حالی که اینطور نیست. گرچه مقاومت و دوام سازههای سنتی بسیار بالاست اما نمونههای مدرن نیز به واسطه استفاده از متریالهای مقاوم جدید و تکنولوژیهای روز میتوانند تا همان میزان یا حتی بیشتر طول عمر داشته باشند.
- مساحت مفید سازههای پیش ساخته از ساختمانهای سنتی بیشتر است زیرا ضخامت دیوار آنها کمتر بوده و تنها 2 درصد از مساحت کل را به خود اختصاص میدهند. این در حالی است که با وجود نازکتر بودن جدارههای دیوار، به دلیل استفاده از مصالح مدرن، عایق حرارتی و صوتی بهتری ایجاد میکنند.
ویژگیهای سازههای پیش ساخته
سازههای پیش ساخته چند ویژگی مهم و قابل توجه دارند که بهتر است با آنها آشنا باشید:
- دقت و سرعت بالاتر در اجرا
- قابلیت جابجایی و حملونقل به مکانهای مختلف (در صورت فروختن زمین یا جابجا شدن آن، نیازی به رها کردن واحد نخواهد بود و میتوانید آن را با خود به زمین دیگری ببرید.)
- افت قیمت بسیار کمتر در مدت زمان طولانی نسبت به ساختمانهای سنتی
- مقاومت بسیار بالا در برابر بلایای طبیعی همچون سیل و زلزله
- قابلیت استفاده و اجرا در هرگونه شرایط آب و هوایی
- آزادی در طراحی و سبکپردازی
- برخورداری از دهانههای بزرگ و بدون نیاز به اجرای ستون
- قیمت به صرفهتر
- امکان اجرا در ابعاد مختلف
انواع سازه سبک پیش ساخته
انواع سازههای پیشساخته را میتوان بر اساس معیار مختلفی دستهبندی کرد اما در زیر آنها را بر اساس نوع متریال و ساخت بخشبندی میکنیم:
سازههای پیش ساخته فلزی
از نظر خیلی از افراد، مدلهای فلزی بهترین نوع از سازههای پیش ساخته به شمار میروند زیرا از چند مزیت مهم برخوردارند:
- در هر آب و هوایی قابل استفاده هستند و با هر اقلیمی سازگارند.
- مقاومت خوبی در برابر بلای طبیعی دارند.
- وزن آنها سبک است.
- زیبایی ظاهری مطلوبی دارند.
- مصالح و متریالهای به کار رفته در آنان به راحتی قابل بازیافت و استفاده مجدد است.
- به راحتی جابجا میشوند.
- دست طراحی را کاملاً باز میگذارند و با سبکهای مختلف معماری سازگار هستند.
سازههای پیش ساخته چوبی
قدیمیترین و کلاسیکترین انواع از سازههای پیش ساخته، مدلهای چوبی هستند که بیشتر در مناطق مرطوب و سرد شمالی مورد استفاده قرار میگیرند. کلبههای سوئیسی رایجترین نمونه از این سازهها محسوب میشوند.
این سازهها علاوه بر زیبایی ظاهری منحصربه فردی که دارند در برابر زلزله نیز کاملا مقاوم بوده و عایق حرارتی و صوتی فوقالعاده خوبی هستند. با این وجود دو نقطه ضعف بزرگ دارند:
- در برابر نفوذ موجودات و حشرات موذی و پوسیدگی بافت جدارهها در اثر این موضوع آسیبپذیر هستند.
- در مقابل آتشسوزی مقاومت بسیار پایینی دارند.
سازههای پیش ساخته بتنی
یکی دیگر از سازههای پیش ساخته محبوب مدلهایی هستند که با بتن ساخته میشوند، زیرا از مقاومت و دوام بسیار بالایی برخوردار هستند و متریال مورد استفاده برای ساخت آنها از جنس سیمان و فولاد است.
نقش انواع قالب بتن در تولید این سازهها بسیار مهم است زیرا بعضی از آنها را با قالبهای یک تکه میسازند تا یکپارچگی بافت بیشتری داشته باشد و سرعت تولید آن نیز بالا برود. برای ساخت این سازهها میتوان از انواع قالب فلزی بتن، چوبی یا حتی پلاستیکی استفاده نمود.
سازههای پیش ساخته بتنی تحمل بار بسیار مطلوبی دارند و مقاومت بالایی در برابر زلزله، آتشسوزی و سیل از خودشان نشان میدهند. با این وجود از جمله نقطه ضعف بزرگ آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- برخورداری از مقاومت کششی کم.
- نیاز به افراد متخصص برای تولید.
- دشوار بودن جابجایی.
- تجدیدناپذیر بودن بیشتر مواد و مصالح در صورت تخریب.
سازههای بتنی LSF
این سازههای آماده را در محل با استفاده از فولادهای پیش ساخته و پیچ و مهره سرهم میکنند و گرچه سرعت اجرای آنها بسیار بالاست اما امکان جابجایی ندارند. برای ساختن این مدلها باید مواد و متریال را سر پروژه برد و همانجا آن را اجرا نمود.
مهمترین قابلیت کانکسها قیمت مناسبتر و قابلیت جابجایی آنها است.
سخن آخر
سازههای پیش ساخته جذابیتهای زیادی دارند و امروزه به ویژه برای ساخت مسکنهای بیرون شهری و ویلایی زیاد مورد استفاده قرار میگیرند. مزیتهای بسیار زیادی این سازهها در کنار قیمت بهصرفهتر آنها باعث شده تا بسیاری از مصرفکنندگان ترجیح بدهند به جای رفتن سراغ ساختمانهای قدیمی، از این نمونههای مدرن که امکانات بیشتری هم ارائه میکنند، استفاده نمایند.
انتهای پیام
مرتبط با : سازه گستر مدحت