امروزه با بهبود سیستمها و شبکههای ارتباطی همراه با پیشرفتهای جدید فناوری مواجه هستیم. تا کنون، IPV4 به عنوان استاندارد اصلی برای تخصیص آدرس شبکه به کاربران بوده اما با گسترش استفاده از اینترنت و افزایش تعداد دستگاههای متصل، به یک فضای آدرس ip بزرگتر نیاز بود؛ IPv6 به عنوان جایگزینی برای استاندارد قدیمی خود یا همان IPv4 است. Ipv6 امکان اتصال به آی پی جدید، ایجاد فرآیند ارسال و دریافت دادهها با کارایی بهبود یافته همچنین همراه با ظرفیت بالاتر را فراهم میکند.
کاماپرس در این مطلب به بررسی IPv4 و IPv6 همچنین مزایا و معایب این دو میپردازد.
آشنایی با IPv4
آدرس ip نسخه ۴ که با IPv4 شناخته میشود؛ در واقع پروتکل اینترنت نسخه ۴ بوده که از یک رشته 32 بیتی از اعداد استفاده میشود و با نقطه به صورت ۸ بیت، ۸ بیت از یکدیگر جدا میشوند. به عنوان مثال ۱۹۲.۳۴۸.۱.۱۸ نمونهای از یک آدرس ip نسخهی ۴ است. لازم به ذکر است با افزایش استفاده از اینترنت و افزایش تعداد دستگاههای متصل، این آدرس ip به زودی به پایان خواهد رسید.
آشنایی با IPv6
استاندارد IPv6، یک پروتکل لایه شبکه بوده که امکان برقراری ارتباط از طریق شبکه را فراهم میکند. IPv6 با هدف جایگزینی IPv4 به دلیل افزایش تعداد کاربران اینترنت طراحی شد. آخرین نسخه آدرس ip یعنی IPv6 محدودیتهای نسخه قبلی خود یعنی IPv4 را برطرف کرده و ظرفیت بالاتری را برای سازگاری با تعداد بالای دستگاههای متصل به اینترنت فراهم کرده است. IPv6 به علت بهبود ویژگیهای بیشتر نسبت به IPv۴ ارتباطات اینترنتی را بهبود بخشیده است.
مزیت استفاده از IPv4
سیستم آدرسدهی ۳۲ بیتی مورد استفاده در IPv4 راحتتر درک میشود چراکه فرآیند پیکربندی سادهتری دارد. این استاندارد آدرس ip با سیستمهای قدیمی سازگار بوده و میتواند با تجهیزات آنها بدون مشکل خاصی ارتباط برقرار کند؛ این در حالیست که IPv6 چنین توانایی نخواهد داشت. به علاوه برای چندین دهه مورد استفاده قرار گرفته و دانش و تخصص لازم برای مدیریت شبکههای IPv4 به طور گسترده در دسترس است.
مزیت استفاده از IPv6
در IPv6 از مالتیکست پشتیبانی میشود؛ این ویژگی به جریانهای بسته با پهنای باند فشرده مانند جریانهای چند رسانهای امکان میدهد به طور همزمان به چندین مقصد ارسال شوند. IPSecurity که محرمانه بودن و یکپارچگی دادهها را فراهم میکند نیز در IPv6 تعبیه شده است. علاوه بر موارد مذکور، کارایی مسیریابی، اطمینان از عملکرد، راهحل نهایی برای افزایش گرهها در شبکه جهانی، تخصیص آدرسها توسط دستگاه، کاربردی برای اکثر مهندسان شبکه، مراکز داده، شرکتهای فناوری و اپراتورهای تلفن همراه، پیکربندی خودکار و نرخ تبدیل بالاتر از ویژگیهای بهبودیافتهی IPv6 نسبت به IPv4 هستند. همچنین فعال کردن تجمع ساده پیشوندهای اختصاص داده شده به شبکههای IP نیز که با فعال کردن انتقال همزمان بستههای بزرگ داده باعث صرفه جویی در پهنای باند میشود، در IPv6 وجود دارد.
معایب استفاده از IPv4
مهمترین نقطه ضعف IPv4، محدودیت آن در ارائهی تعداد آدرس ip منحصر به فرد است. همچنین IPv4 فاقد ویژگیهای امنیتی داخلی است که آن را در برابر انواع حملههای مختلف، آسیبپذیر میکند. به علاوه، افزایش پیچیدگی اینترنت، منجر به جداول مسیریابی پیچیده شده و این موضوع مدیریت و بهینهسازی مسیریابی IPv4 را به چالش میکشد.
معایب استفاده از IPv6
با توجه به استفاده گسترده از IPv4، تغییر کامل آدرس ip به IPv6 مدت زمان زیادی نیاز خواهد داشت. به علاوه، دستگاه های IPv4 و IPv6 نمیتوانند مستقیما با یکدیگر ارتباط برقرار کنند؛ به طوریکه IPv6 را نمیتوان را نمیتوان در رایانههای دارای IPv4 اجرا کرد چراکه در سیستمهای IPv4 در دسترس نخواهد بود.
آشنایی با آدرس ip از طریق «آسیاتک»
شرکت آسیاتک، نسل جدیدی از سرویسها را در قالب خدمات ابری توسط شرکت عصر دادههای آسیاتک، با توسعه و بهکارگیری این خدمات ارتباطی در دنیا ارائه کرده است. خدمات ابری این شرکت در سال ۱۳۹۹ راهاندازی شد که پاسخگوی نیازهای روز مشتریان خرد و کلان در تمامی حوزههای زیرساخت ابری نیز است. خدمات جدید این مجموعه با هدف استفاده از به روزترین فناوریها همچنین کمک به مدیریت هزینه توسعه و بهروزرسانی زیرساختهای ICT ارائه شده است. شما برای خريد هارد سرور و دریافت خدمات میتوانید به نشانی اینترنتی https://asiatech.cloud مراجعه کرده یا برای ارتباط با کارشناسان آسیاتک با شماره تلفن 90005555 تماس بگیرید.
انتهای پیام
مرتبط با : آسیاتک