کاهش جمعیت در ایران با انتشار نرخ رشد جمعیت در سال گذشته ابعاد نگران کننده ای به خود گرفته است.
به گزارش کاماپرس، حالا برای نخستین بار در تاریخ، آمار رشد جمعیت ایران به زیر یک درصد رسیده و در سال 98 دو رکورد جدید نیز ثبت کرده است.
مقایسه رشد جمعیت هند و کاهش و پیر شدن جمعیت ژاپن نشان میدهد که توسعه صرفا به رشد جمعیت وابسته نیست اما باید دید چه عواملی باعث سقوط آمار رشد جمعیت به زیر یک درصد شده است.
رشد جمعیت کمتر از یک درصد!
بر اساس نتایج تحقیقات اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی از سال ۹۴ تاکنون، با کاهش نرخ موالید، بحران کاهش جمعیت و کاهش جمعیت جوان کشور روبرو شدهایم. در کنار این موارد شاخص نرخ رشد کشور که یکی از مهمترین مؤلفههای جمعیتی است، در دهه نود روندی نزولی را در پیش گرفته است.
نرخ رشد جمعیت سال ۱۳۹۰ معادل ۱.۲۹ درصد بود و سال ۱۳۹۵ به ۱.۲۴ درصد رسید تا اینکه در سال ۹۸ این رقم برخلاف تمامی پیش بینیهای پژوهشی به کمتر یک درصد رسید تا جدی بودن بحران کاهش جمعیت را بار دیگر به همه گوشزد کند.
پیش بینیها چه میگفتند؟
بر اساس پژوهشها، پیش بینی میشد که شمار موالید سال ۹۸، رقم یک میلیون و ۲۰۵ هزار نفر باشد اما دلایل متعدد معادلات را به هم ریخت و این رقم به یک میلیون و ۱۹۶ هزار نفر نزول پیدا کرد. با ادامه روند کنونی و در صورت عدم اجرای قوانین جمعیتی، قوانین مربوط به کمک باروری زوجین و عدم اجرای سیاستهای کلی جمعیت چندین دهه آینده برای ایران بحران ساز خواهد بود.
ثبت دو رکورد جمعیتی جدید در سال 98
صالح قاسمی کارشناس تحولات جمعیت در گفتگو با مهر گفته است: تاریخچه تحولات جمعیت ایران فراز و نشیبهای زیادی طی کرده است اما ظاهراً بناست سال ۱۳۹۸ سال ثبت رکوردهای تاریخی در پیشینه تحولات جمعیت ایران باشد. سال ۱۳۹۸ تا به اینجا دو رکورد را به نام خود ثبت کرده است. نخست ثبت رکورد کاهش بیش از ۱۷۰.۰۰۰ تولد فقط در یک سال و رسیدن آمار تولدهای کل کشور به رقم ۱.۱۹۶.۰۰۰ تولد و دوم اینکه نرخ رشد جمعیت ایران برای نخستین بار در تاریخ کشورمان در سال ۱۳۹۸ به کمتر از یک درصد کاهش یافت.
وی با بیان اینکه سیر کاهش تعداد تولدهای کل کشور از سال ۱۳۹۴ آغاز گشته و اما هرساله شیب کاهش موالید در حال افزایش است، بیان کرد: ولی همه الگوهای آینده پژوهی اعلام میکردند که تعداد موالید کشور در سال ۱۳۹۵ به حدود حداقل ۱.۲۰۵.۰۰۰ تولد کاهش خواهد یافت در حالی که با انتشار آمار تعداد تولدهای کل کشور در سال ۹۸، رکورد کاهش موالید در این سال رقم خورد.
این پژوهشگر حوزه جمعیت تاکید کرد: با تداوم روند کنونی، پیش بینی میشود تا حدود ۲۰ تا ۲۵ سال آینده نرخ رشد جمعیت ایران به عدد صفر درصد سقوط کند.