آیا می توانیم از سیستم گرمایشی تابشی برای گلخانه استفاده کنیم؟

سیستم گرمایشی تابشی-کاماپرس
x تبلیغات
هلو

بشر همواره به دنبال این است که دانشی پیدا کند و تکنولوژی‌هایی اختراع کند تا بتواند به سیستم طبیعت نزدیک شود.

پرورش گیاهان و کشاورزی که یکی از حیاتی‌ترین فعالیت‌های بشر است نیز امروزه با دانش و تکنولوژی گره خورده است اما هنوز هم، انسان‌ها به دنبال این هستند که شرایط گلخانه‌ها و آزمایشگاه‌ها را به شرایط طبیعی رشد گیاهان، نزدیک و نزدیک‌تر کنند، سیستم گرمایشی گلخانه یکی از مواردی است که در این تلاش‌ها، دستخوش تغییرات می‌شود.

به طور کلی، همه می‌دانیم که گرمای مناسب یکی از عوامل موثر در رشد گیاهان است و گلخانه‌ها از سیستم‌های متعددی برای تامین گرمای فضای خود بهره می‌برند. سیستم‌های سنتی، در بیشتر مواقع شامل سیستم‌های همرفتی به شکل بخاری بودند که حتی امروزه نیز در گلخانه‌های توسعه نیافته به کار می‌روند اما نوع این سازه‌ها، اتلاف حرارت زیادی به همراه دارد، چرا که در سیستم همرفتی هوای گرم در قسمت سقف گلخانه جمع می‌شود و این موضوع، مصرف انرژی را بالا می‌برد.

همچنین، زمانی که گرما به سمت بالا حرکت می‌کند، خاک سرد می شود و با شدت گرفتن سردی خاک، باید انتظار یخ‌زدگی گیاه را نیز داشته باشیم.

از سوی دیگر، با تجمیع گرما در سقف، پدیده تقطیر پیش می‌آید و امکان تشکیل شبنم روی گیاهان را بالا می‌برد که گرچه زیباست اما آفات به همین دلیل بوجود می‌آیند. قطرات آب، علاوه بر روی گیاهان، روی سقف نیز تشکیل می‌شوند.

x تبلیغات
دریان سفر امید

به همین دلایل است که امروزه سیستم گرمایشی تابشی گلخانه جایگزین روش‌های همرفتی سنتی شده است. در این روش، پرتوهای گرما بر روی گیاهان می‌تابند و نیازی نیست که گرما توسط هوا منتقل شود. جالب است که انتقال گرمای خورشید به زمین نیز، سیستم تابشی دارد و بنظر می‌رسد بهترین سیستم گرمایش گلخانه ، همین سیستم باشد چراکه فضا را به طبیعت نزدیک می‌کند.

سیستم گرمایشی تابشی-کاماپرس

مزایای گرماتاب گلخانه

همانطور که اشاره شد، از آنجا که هوای سرد از هوای گرم، سنگین‌تر است، به سمت پایین کشیده می‌شود و برعکس، هوای گرم به سمت سقف می‌رود. این موضوع باعث می‌شود که در روش‌های سنتی، گیاهان گرمای مورد نیاز را دریافت نکرده و یخ بزنند و به جای آن‌ها، سقف گلخانه بسیار گرم شود. راه حل، استفاده از فن‌های جابجایی هواست که انرژی الکتریکی بالایی مصرف می‌کنند و صرفه چندانی ندارند. اما در گرمایش تابشی گلخانه نیازی به چرخش هوا وجود ندارد و با عدم استفاده از فن‌ها، ضمن کاهش مصرف انرژی، حشرات و باکتری‌ها نیز در فضای گلخانه پراکنده نخواهند شد.

از دیگر مزایای گرمایش گلخانه به شکل تابشی، باید به این موضوع اشاره کرد که  افزایش دمای برگ‌های گیاهان در سامانه‌های گرمایش تابشی نسبت به سامانه‌های هوای گرم موجب کاهش تقطیر بیش از حد بر روی برگ ها می‌شود و احتمال بروز بیماری‌های قارچی را کاهش می‌دهد و نیز از زنگ زدگی بر روی برگ‌ها جلوگیری می‌کند.

گفتنی است که هیترهای تابشی گلخانه‌ها روی سقف نصب می‌شوند تا حداکثر گرما را به گیاهان کف گلخانه برسانند و این موضوع، باعث می‌شود تا کمترین میزان فضا در گلخانه اشغال شود.

در گلخانه ‎ها، گیاهان متفاوت و زیادی پرورس داده می‌شوند که هرکدام به میزان گرمای متفاوتی برای رسد مطلوب نیاز دارند. زمانی که از سیستم گرمایش تابشی استفاده شود، امکان منطقه‌بندی گلخانه نیز وجود خواهد داشت، یعنی در هر منطقه به همان میزان که گیاه مورد نظر، گرما احتیاج دارد، تابش صورت بگیرد. بدین گونه، هم گیاه گرمای مورد نیاز و مطلوب خود را دریافت می‌کند و هم باز هم، در مصرف انرژی صرفه‌جویی خواهد شد و گرمای بیش از حد نیاز، تلف نمی‌شود.

در نهایت، دانستیم که تامین گرمای مورد نیاز گیاهان، یکی از حیاتی‌ترین مسائل در گلخانه است به طوری که اگر این گرما، نامناسب یا ناکافی باشد، در رشد گیاهان اختلال به بار می‌آورد و کشاورزی را دچار مشکل می‌کند، بنابراین باید بهترین سیستم گرمایش را برای گلخانه در نظر گرفت و از آنجا که یکی از بهترین سیستم‌ها، سیستم گرمایش تابشی است باید آن را از یک مرکز معتبر تهیه کرد.

در ابتدای دهه نود، شرکت اخگر تابش برای تولید انواع سیستم‌های گرمایش تابشی، پا به میدان گذاشت و سپس، کمی بعد در سال 1392 موفق شد تا با تجهیز کارخانه خود به ماشین آلات مدرن متنوع ترین محصولات گرمایش تابشی را با رعایت استانداردهای اتحادیه اروپا تولید کند.

اخگر تابش، اکنون انواع خدمات سیستم گرمایش تابشی را برای تامین گرمای گلخانه‌ها، گرم کردن سالن‌های ورزشی، سالن‌های صنعتی، مرغداری‌ها و رستوران و فضای باز ارائه می‌دهد. این شرکت طراحی و راه‌اندازی فضای نمایشگاهی بین المللی کاسپین، شرکت سیماران، دانشگاه علوم پزشکی سنندج و… را در کارنامه کاری خود دارد و برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توان به سایت آن مراجعه کرد.

انتهای پیام

مرتبط با : اخگر تابش
x تبلیغات
سفریار آریا
آمیتیس تراول
فارکسیو
آ اس پ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

x تبلیغات
سلام پرواز ایرانیان