حسن روحانی در پی افزایش عجیب قیمت خودرو، به وزیر صنعت و معدن هشدار داد که اجازه جولان به سوداگان در بازار را ندهند.
به گزارش کاماپرس، در حالیکه قیمتها در بازار خودرو بالا می روند و به نظر می رسد چیزی جلودار گرانی در این بازار نیست، پیشفروشهای پشت سر هم و تهدید محتکران خودرو و حذف قیمت از آگهی های فروش خودرو هم نتوانسته تعادل را به بازار برگرداند. مدیران دو شرکت خودروسازی و مسئولان وزارت صنعت دائم از افزایش تولید سخن می گویند امام انگار قرار نیست مردم تغییری در قیمتها مشاهده کنند.
در این زمینه بیشتر بخوانید:
- قیمت منطقی پراید چقدر است؟
- اعلام قیمت در آگهیها دلیل گرانی خودرو بود؟
- قیمت کمپرسی 1924 و کامیون باری 2624 چند؟
این بار اما، صعود سریع قیمت خودرو ظرف یک هفته واکنش حسن روحانی، رئیسجمهوری، را به دنبال داشت. روحانی که پیش از این در اردیبهشت رضا رحمانی، وزیر صنعت، را به بهانه ناتوانی در کنترل بازار خودرو برکنار کرده بود، بار دیگر مدیران این وزارتخانه را مورد خطاب قرار داد و تأکید کرد که اجازه ندهند سوداگران در بازار خودرو جولان دهند. این هشدار روحانی و انتشار تصاویر خودروهای دپو موجب شد که دیروز مدیران وزارت صمت با رسانهها مصاحبه کنند و از دلایل گرانی خودرو حرف بزنند و البته باز توپ گرانی خودرو به زمین مردم افتاد.
گرانی خودرو، یک بازی روانی است
جعفر سرقینی، سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت، در حاشیه نشست هفتگی دولت به خبرنگاران رسانهها گفت که قیمتهای بازاری خودروها غیرواقعی است و تفاوت قیمت کارخانهای و بازاری خودروها نباید اینقدر زیاد باشد. او ادامه داد: گرانی خودرو در بازار بیشتر روانی است و مردم دوست دارند پولهای در دست خود را تبدیل به کالا کنند.
او درباره تصاویر خودروهای دپوشده بابل هم توضیح داد: خودروسازان میدانند این کار جرایم سنگینی دارد و بعید میدانم با هدف افزایش قیمت آن را انجام داده باشند ولی ما دستور دادیم موضوع را بررسی کنند و به مردم نتیجه کار را اطلاع میدهیم.
سهیل معمارباشی، مدیرکل صنایع خودرو و نیرومحرکه وزارت صمت هم ماجرای جهش یک هفتهای قیمت خودرو را به ریزش شاخص بورس و رشد قیمت طلا هم مربوط دانست و گفت: در شرایطی که تقاضای منطقی و مصرفی باشد تولید خودرو میتواند منجر به کاهش قیمتها شود. در حال حاضر تقاضا برای خرید خودرو منطقی نیست و راهی برای سرمایهگذاری است. در روزهای اخیر هم با کاهش شاخص بورس، نقدینگی به سمت بازار خودرو سرازیر شده است، زمانی که شاخص بورس افت و نرخ سود بانکها کاهش پیدا کند پولهای سرگردان به این سمت سوق پیدا میکنند. نباید فراموش کرد تمامی بازارها بر یکدیگر اثر گذارند به همین دلیل نباید بازار خودرو را جدا از بازارهای دیگر در نظر گرفت.
بازار خودرو راکد است
در گزارشی که روزنامه شهروند در آخرین شماره خود منتشر کرد، آمده است: در شرایطی که مدیران وزارت صنعت جهش قیمت خودرو را به تقاضاهای سوداگرانه نسبت میدهند و دپوی خودرو به وسیله خودروسازان را رد میکنند، فعالان بازار به رکود سنگین معاملات خودرو اشاره میکنند و میگویند که تقاضای چندانی در بازار آزاد وجود ندارد و تزریق خودرو به بازار از سوی خودروسازان به حداقل رسیده است.»
جعفر سرقینی، سرپرست وزارت صمت و خودروسازان، دیروز مدعی افزایش تولید و عرضه خودرو در سال جاری شده و گفته است: «در ماههای اخیر با اینکه ارز کمتری دریافت کردیم و به خودروسازان تسهیلاتی پرداخت نشد حدود ٤٠٠هزار دستگاه خودرو تا شانزدهم شهریور تولید کردیم. از این تعداد نزدیک به ٣٢٥هزار خودرو به بازار عرضه شده و بنابراین تولید نسبت به سال گذشته ٢٠درصد و عرضه حدود ٥درصد افزایش داشته است.»
در مقابل سعید موتمنی، رئیس اتحادیه نمایشگاهداران اتومبیل، به ایرنا گفته است که عرضه خودرو از سوی خودروسازان به حداقل ممکن رسیده است و عمده قیمتگذاریهای اخیر بازار خودرو از سوی افرادی است که خودرو ثبت نام کرده و تحویل گرفتهاند. او تأکید کرده است نمایشگاهداران هیچ سهمیه خودرویی ندارند و نقشی در قیمتها بازی نمیکنند.
آرش رازانی، کارشناس صنعت خودرو، درباره این ادعاها به «شهروند» میگوید که خودروسازان در شرایطی هستند که باید حدود ٨٠درصد خودروهای تولیدی خود را بابت ثبت نامیهای معوق آن هم با قیمت مصوب تحویل دهند و بنابراین دپوی خودرو برای آنها توجیه عقلانی و اقتصادی ندارد؛ زیرا خودروسازان پس از تحویل خودروهای معوق میتوانند تولیدات خود را در قالب فروش فوری و به نرخ روز عرضه کنند. بنابراین به نفع خودروسازان است که خودروهای خود را زودتر تکمیل کنند و به افراد ثبت نامی تحویل دهند، نه اینکه خودروها را دپو کنند.
البته ناگفته نماند که در سالهای گذشته درباره هویت افرادی که برای خودرو ثبت نام میکنند اما و اگرهای بسیاری وجود دارد و افراد زیادی معتقدند که این ثبت نامها به صورت صوری یا با رباتها انجام میشود و متقاضیان مصرفی موفق نمیشوند برای خودروهای پیشفروش ثبتنام کنند.
افزایش تند قیمت خودرو
طبق گزارش روزنامه شهروند بیشترین افزایش قیمت مربوط به خودروهای مونتاژی است؛ به طوری که سوزوکی گراند ویتارا که ۷۹۰میلیون تومان قیمت داشته است، به ۹۴۱میلیون تومان رسیده است در این بین اما کیا سراتو مونتاژ که ۶۶۰ میلیون تومان قیمت داشته به قیمت ۶۵۲ میلیون تومان رسیده است.
فروشندگان بازار خودرو میگویند که در یک هفته قیمت خودرو حدود ٣٠ درصد رشد داشته است. بهای پژو ۲۰۶ تیپ ۲ از ۱۵۹میلیون تومان در پانزدهم شهریور به قیمت ۱۷۵میلیون تومان رسید و مدل فول این خودرو که پانزدهم شهریور ۱۶۳میلیون تومان قیمت داشته است به قیمت ۱۷۸میلیون تومان افزایش یافت.
همچنین خودروهای پژو ۲۰۶ اس دی، پژو ۴۰۵ جیالایکس و پژو پارس ساده که در پانزدهم شهریور به ترتیب ۱۹۳، ۱۴۱ و ۱۷۵میلیون تومان قیمت داشتند، به قیمت ۲۱۵، ۱۶۰ و ۱۹۰ میلیون تومان رسیدهاند. خودروهای تیبا هاچبک هم از ۱۰۸ میلیون تومان به ۱۱۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده است و کوییک دندهای که ۱۲۱میلیون تومان قیمت داشته است به قیمت ۱۳۴میلیون تومان قیمت جهش داشت.
انتهای پیام
مرتبط با : ایران خودروسایپا