چرا دولت‌های ایران نتوانسته‌اند اقتصاد صادرات‌محور ایجاد کنند؟

کد مطلب: ۳۶۲۴۲۲
چرا دولت‌های ایران نتوانسته‌اند اقتصاد صادرات‌محور ایجاد کنند؟

عضو هیات نمایندگان اتاق ایران و مدیرعامل و رئیس هیئت‌مدیره شرکت سیم‌و‌کابل ابهر، در ارزیابی عملکرد دولت‌ها در حوزه تجارت خارجی، معتقد است اقتصاد ایران در سال‌های گذشته نتوانسته به ‌صورت پایدار به یک مدل صادرات‌محور تبدیل شود و این موضوع یکی از ریشه‌های اصلی عدم توازن در توسعه صنعتی کشور بوده است.

علیرضا کلاهی‌صمدی در گفتگو با کاماپرس با تاکید بر اینکه سیاست‌گذاری صنعتی در ایران کمتر بر مبنای صادرات شکل گرفته است، توضیح داد: در بسیاری از موارد حمایت‌ها و مشوق‌های اقتصادی بدون توجه به نتیجه نهایی و توان رقابت در بازارهای جهانی توزیع شده‌اند. این موضوع به شکل‌گیری ظرفیت‌های پراکنده و غیرهدفمند در صنایع مختلف منجر شده است.

وی با اشاره به تجربه کشورهای موفق در توسعه صنعتی، تاکید کرد: در این کشورها معیار اصلی حمایت از بنگاه‌ها، توان صادراتی و رقابت‌پذیری در بازارهای بین‌المللی است، در حالی که در ایران به‌دلیل تمرکز بر بازار داخلی و سیاست‌های حمایتی غیرمشروط، مسیر توسعه صنعتی به سمت تولید انبوه بدون اتصال به بازار جهانی حرکت کرده است.

کلاهی‌صمدی معتقد است نتیجه این رویکرد، شکل‌گیری تعداد زیادی بنگاه در برخی صنایع مشابه و موازی است؛ بنگاه‌هایی که به‌جای رقابت در بازارهای جهانی، عمدتا به بازار محدود داخلی وابسته مانده‌اند و همین موضوع باعث کاهش بهره‌وری و تضعیف انگیزه نوآوری شده است.

وی همچنین تصریح کرد: که نگاه صادرات‌محور باید به ‌عنوان شرط اصلی تخصیص هرگونه حمایت دولتی از جمله ارز، وام و زمین در نظر گرفته شود تا بنگاه‌ها به‌ جای اتکا به منابع رانتی، ناچار به رقابت واقعی در سطح منطقه‌ای و جهانی شوند. بدون اصلاح این رویکرد، فاصله اقتصاد ایران با اقتصادهای منطقه‌ای نه ‌تنها کاهش نخواهد یافت، بلکه در برخی حوزه‌ها بیشتر نیز خواهد شد.

متن کامل گفتگو را در این صفحه بخوانید

انتهای پیام

ارسال نظر