کلسترول بالا چیست و درمان آن چگونه است؟

لست سکند

کلسترول بالا بیماری شایع پزشکی است، اما اغلب نتیجه انتخاب نوع ناسالم زندگی است، بنابراین قابل پیشگیری و درمان است. در هیپرکلسترولمی یا کلسترول بالا خانوادگی، خطر ابتلا به کلسترول بالا در فرد بالاتر است، زیرا نقص (جهش) در یک ژن باعث تغییر کلسترول بدن می‌شود. این جهش باعث جلوگیری از برداشتن کلسترول LDL یا کلسترول “بد” از خون می‌شود. در نتیجه، پلاک‌ها می‌توانند باعث ایجاد تنگی و سخت شدن شریان‌ها و افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی شوند.

به گزارش کاماپرس، کلسترول یک نوع ماده چرب است که توسط کبد برای محافظت از اعصاب ساخته می‌شود و به ساخت بافت‌های سلولی و تولید برخی گروه‌های خاص کمک می‌کند. بدن چربی مورد نیاز خود را از غذاهایی که مصرف می‌کند به دست می‌آورد. تخم مرغ، گوشت و لبنیات حاوی کلسترول هستند. مصرف زیاد کلسترول باعث می‌شود که سلامت شما را به خطر بیفتد. در بدن ما کلسترول خوب و کلسترول بد وجود دارد که در بخش زیر به توضیح آنها می‌پردازیم.
انواع کلسترول
به نقل از دکتر عسگرپور دکتر قلب کرج کلسترول خوب عبارتی است که برای لیپوپروتئین با تراکم بالا به کار می‌‌رود و مخفف آن HDL است که باعث می‌‌شود کلسترول از جریان خون خارج شود. کلسترول بد عبارتی است که برای لیپوپروتئین با تراکم پایین به کار می‌‌رود و مخفف آن LDH است. در صورتی که سطح کلسترول خون شما به علت بالا بودن سطح کلسترول خوب بالا باشد احتمالا شما در معرض خطر بیماری قرار ندارید. گلیسیرید یک نوع دیگر از چربی است که در خون وجود دارد. هنگامی ‌که شما بیش از مقدار مورد نیاز بدن خود کالری دریافت می‌کنید این کالری اضافی به تری گلیسیرید تبدیل خواهد شد. اصلاح سبک زندگی، تغییر دادن رژیم غذایی و ورزش کافی می‌‌تواند باعث بهبود سطح کلسترول، کاهش سطح کلسترول بد، کاهش سطح تری گلیسیرید و افزایش سطح کلسترول خوب خون شود. سطح ایده‌ آل کلسترول خون شما به این مسئله بستگی دارد که شما چقدر در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی قرار داد.
• در صورتی که سطح کلسترول کلی خون شما کمتر از ۲۰۰ باشد عالی است اما این مسئله به سطح کلسترول خوب خون و بعد آن بستگی دارد.
• در صورتی که سطح کلسترول بد خون شما کمتر از ۱۳۰ باشد عالی است اما این مسئله به ریسک بروز بیماری قلبی در شما ارتباط دارد.
• در صورتی که سطح کلسترول خوب خون شما ۶۰ یا بیشتر باشد ریسک بروز بیماری قلبی را کاهش می‌‌دهد.
• سطح تری گلیسرید بهتر است کمتر از ۱۵۰ میلی گرم بر دسی لیتر باشد.

علائم و نشانه‌های بالا بودن کلسترول

ایسنا در گزارشی اظهار داشت: کلسترول بالای خون معمولاً نشانه و علامتی ندارد و ممکن است کلسترول خون شما بالا باشد اما شما اصلا اطلاعی نداشته باشید. اگر کلسترول خون شما بالا از بدن به ذخیره زیاد چربی در شریان‌ها می‌‌پردازد. شریان به عروقی گفته می‌شود وظیفه انتقال خون از قلب به سایر نقاط بدن را برعهده دارد. تجمع کلسترول درون شریان تحت عنوان پلاک شناخته می‌‌شود. با گذر زمان پلاک سخت و سفت می‌شود و منجر به تنگ شدن شریان خواهد شد به نحوی که تجمع زیاد آن باعث می‌شود شریان به طور کامل بسته شود. پلاک حاصل از تجمع کلسترول همچنین می‌تواند تجزیه شود و باعث تشکیل لخته خون شده و جریان خون را متوقف نماید. انسداد در شریان قلب می‌تواند باعث بروز سکته قلبی شود و انسداد شریان مغز باعث سکته مغزی می‌شود. تعداد زیادی از افراد نمی‌دانند که کلسترول خون آنها بالا است تا آنکه دچار یکی از این مشکلات می‌شوند برخی افراد از طریق انجام چکاپ سالیانه و آزمایش خون پی به وجود این مشکل خواهند برد.

کلسترول بالا چگونه تشخیص داده می‌شود؟
بدون انجام آزمایش خون و بررسی سطح کلسترول خون نمی‌توان گفت آیا شما چربی خون دارید یا خیر. آزمایش ساده خون می‌تواند وجود این مشکل را نشان دهد. مردان بالای ۳۵ سال و زنان بالای ۴۵ سال باید کلسترول خون خود را به طور منظم بررسی کنند. زنان و مردان بالای ۲۰ سال که سابقه خانوادگی بیماری قلبی دارند باید از لحاظ بالا بودن چربی خون بررسی شوند. نوجوانانی که از برخی داروهای خاص استفاده می‌‌کنند یا سابقه خانوادگی بالا بودن چربی خون را دارند نیز باید آزمایش بدهند. از پزشک خود بپرسید که هر چند وقت یک بار باید آزمایش بدهید. برخی از فاکتورهای خطر در مورد بیماری قلبی اط زبان دکتر لیلا عسگرپور متخصص قلب در کرج به شرح زیر می‌باشند:
• سیگار کشیدن
• بالا بودن فشار خون
• پیری و بالارفتن سن
• سابقه خانوادگی بیماری قلبی در اعضای درجه یک خانواده
• چاقی یا اضافه وزن
• نداشتن فعالیت جسمانی
راه درمان کلسترول بالا 
اگر شما دچار اختلال بالا بودن کلسترول هستید باید تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید. اگر سیگار می‌کشید آن را ترک کنید و به طور منظم ورزش نمایید. اگر اضافه وزن دارید وزن خود را کاهش دهید تا ریسک بروز بیماری قلبی در شما کاهش پیدا کند و کلسترول خون شما به سطح بهتری برسد. مقدار زیادی میوه، سبزیجات، ماهی و غلات کامل بخورید.

راز آسمان پایتخت

امکان ادامه زندگی با کلسترول بالا
اگر سطح کلسترول خون شما بالا است ریسک بروز بیماری قلبی در شما دو برابر خواهد بود به همین دلیل باید سطح کلسترول شما به طور منظم بررسی شود به ویژه اگر در خانواده شما سابقه بروز بیماری قلبی وجود دارد. کاهش سطح کلسترول بد خون از طریق رژیم غذایی مناسب و ورزش و مصرف دارو می‌تواند تاثیرات مثبتی را بر سلامت شما بگذارد.

برای دسترسی سریعتر به اخبار مهم  روز، عضو کانال تلگرام کاماپرس شوید. برای عضو شدن اینجا را کلیک کنید.

انتهای پیام

 

این مقاله رو با بقیه به اشتراک بذار:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کرمان موتور شیراز