رضا عطاران از آن دست کمدینهایی است که در نقش های مختلف موفق عمل کرده و بین تماشاگران هم محبوب است.
کمدینها، شخصیتهای محبوب تماشاگران سینما به حساب میآیند؛ از سینمای صامت و بازیگران بزرگی همچون چارلی چاپلین و باستر کیتن تا متاخرینی همچون پیتر سلرز، وودی آلن و جیم کری که محبوبیت فوق العادهای نزد تماشاگران خود داشتهاند. در سینمای ایران نیز بازیگران سینمای کمدی از محبوبیت ویژهای برخوردار بوده و به واسطه گیشه پسند بودن نیز همیشه مورد توجه تهیهکنندگان قرار دارند به ویژه در یک دهه اخیر که ژانر کمدی به ژانر غالب سینمای ایران تبدیل شده و به نوعی گیشه سینماهای کشور را تسخیر کرده است. از میان این کمدینها، تعدادی به ماندگاری در گذر زمان رسیدهاند که رضا عطاران یکی از شاخصترین آنها است. بازیگر/کارگردان پنجاه و هفت سالهای که در مدیومهای مختلف از تلویزیون تا سینما و پلتفرمهای نمایش آنلاین درخشیده و همچنان گزینه قابل اطمینانی برای جذب تماشاگر به حساب میآید. عطاران طی روزهای آتی با سریال «اجل معلق» به کارگردانی عادل تبریزی که از پلتفرم فیلمنت پخش خواهد شد، مخاطبان زیادی را به طرف خود خواهد کشاند. حال به این بهانه نگاهی کوتاه به تعدادی از آثار شاخص او در مقام بازیگر میاندازیم.
تماشای سریال اجل معلق با بازی رضا عطاران
ورود آقایان ممنوع
ترکیب رامبد جوان، پیمان قاسمخانی و رضا عطاران در اینجا کاملا جواب داده و به خلق یکی از بهترین کمدیهای چهار دهه اخیر سینمای ایران منتهی شده است. قصه وحید جبلی معلم شیمی که از طرف خانم دارابی مدیر ضدمرد دبیرستانی نمونه برای تدریس دعوت میشود و شوخیهای زیادی هم حول محور او و ویژگیهای شخصیاش شکل میگیرد. عطاران برای این نقش به شدت مناسب بوده و در اجرای شوخیهای نوشته شده توسط قاسمخانی عالی عمل کرده است. برای نمونه هم میتوان به کل فصل حضور او و دارابی در ویلای لواسان پدر یکی از محصلها اشاره کرد. همین طور سکانس دونفرهاش با ویشکا آسایش در اتومبیل او که درنهایت به یک درگیری خیابانی ختم میشود!
اسب حیوان نجیبی است
رضا کاهانی که علاقه بسیار به کمدی ابزورد دارد، عطاران را بهترین گزینه برای ایفای یکی از نقشهای اصلی فیلمهایش مابین سالهای ۸۸ تا ۹۱ میدید. از بین سه فیلمی که این دو در این بازه زمانی با یکدیگر کار کردند، اسب حیوان نجیبی است همچنان طراوت خود را حفظ کرده و جذاب به نظر میرسد. عطاران در اینجا زندانیای است که برای ۲۴ ساعت مرخصی گرفته و در این مدت چند نفر را با پوشیدن لباس پلیس و اتیکت اسم قلابی تلکه میکند. این بازیگر محبوب سینمای ایران، بخش مهمی از بار کمدی کار آن هم از نوع ابزورد را به دوش کشیده و در زمانبندی اجرای شوخیها، عالی عمل کرده است. در عین حال، به بهترین شکل حفظ راکورد کرده و شخصیت بهروز شکیبا/کمال خسروجردی را از نوسان محفوظ نگه داشته است. شوخی تکرارشونده او با آینههای موتورسیکلت و چشمهایی که چپ به نظر میرسند، جزو شوخیهای بامزه فیلم است که از ذهن تماشاگران فیلم نمیرود.
دهلیز
عطاران به موازات کمدیها، گهگاه در ملودرامهای اجتماعی نیز ظاهر شده و در آنها هم متقاعدکننده بوده است. ساخته سینمایی بهروز شعیبی یکی از آنها است که عطاران نقش کمال یک زندانی زیر تیغ به واسطه قتل غیرعمد را ایفا کرده است. ملودرام تلخ و گزندهای که عطاران تنها در چند سکانس آن حضور پیدا کرده و شخصیت درونگرای کمال را به شکلی مطلوب به تصویر کشیده است. به ویژه سکانس ملاقات او با همسر و پسر کم سن و سال خود که نگاه و سکوت خوبی در بازی عطاران جاری است. همین طور گفتگوی دونفره او با پسرش هنگام مرخصی از زندان که یکسره متفاوت با نقشهای پیشیناش به نظر میرسد.
طبقه حساس
دیگر همکاری درخشان عطاران با پیمان قاسمخانی که درخشان از کاردرآمده و در رده کمدیهای سیاه قرار دارد. در نقش کمالی که چند سالی از خود عطاران بزرگتر به نظر رسیده و نگاهی به شدت سنتی به همسر خود و کلا زندگی دارد. زمانبندی درخشان هنگام اجرای شوخی، نقطه عطف بازی عطاران در این فیلم است که در چند سکانس به شدت خود را به رخ میکشد. برای مثال میتوان به سکانس طولانی و جذاب مراسم یادبود همسر کمالی و شوخیهای سرمیز او با دوستانش اشاره کرد که در ادامه به خندهای قطع نشدنی منتهی میشود. همین طور سکانس پایانی فیلم و حضور او در کنار خود قاسمخانی که طنز سیاهی هم در آن موج میزند.
نهنگ عنبر ۱ و ۲
شوخی با دهه شصت و ویژگیهای آن که محبوبیت زیادی بین کمدی سازها پیدا کرده را میتوان در این فیلم به بهترین شکل مشاهده کرد. عاشقانه ارژنگ صنوبر جوان دهه شصتی که شوخیهای فراوان در دل خود داشته و به خوبی تماشاگر را با خود همراه میکند. بدون شک، رضا عطاران ستون اصلی فیلم است که تقریبا تمامی شوخیهای بانمک فیلم حول محور او شکل گرفته و تماشاگران «نهنگ عنبر» را میخنداند. برای نمونه هم میتوان به تلاش ارژنگ را برای نفوذ به قلب رویا و خانوادهاش در کنار سکانسهای این دو در کنار فرناز و شهاب اشاره کرد که ستاره آن خود عطاران است. بازیگری که دوربین او را دوست دارد.
دفتر یادداشت
عطاران از جمله بازیگرانی است که به شکل گزیده در تولیدات پلتفرمها ظاهر شده و دفتر یادداشت محصول فیلمنت یکی از آنها محسوب میشود. کمدی متفاوت و جذاب کیارش اسدیزاده که بخش مهمی از بار آن روی دوش عطاران در مقام بازیگر است؛ در نقش ایرج مجد که مبتلا به فراموشی مقطعی است و پیش از این کارآگاه بوده است. شوخیهای بامزهای که در فیلمنامه گنجانده شده، دست عطاران را برای خلق شخصیتی متفاوت متکی بر جنون کمدی باز گذاشته است. در عین حال، حضور بازیگری به نام حسن معجونی به عنوان پارتنر نیز کیفیت کار عطاران را بالاتر برده و شوخیهای درخشانی را با تکیه بر زوجسازی شکل داده است؛ تجربهای موفق که علاقمندان ژانر کمدی را به حضور وی در سریال «اجل معلق» امیدوار میکند.
انتهای پیام
مرتبط با :